Ana içeriğe geç

Explore comprehensive repair and disassembly guides for a wide range of food-cooling appliances. This is your go-to solution for troubleshooting and fixing refrigerators, fridge-freezers, and other cooling units. Whether you're dealing with common issues or looking for step-by-step instructions on specific models, our detailed guides cover everything you need to keep your appliances running efficiently. Perfect for both DIY enthusiasts and professional repair technicians.

1633 Soru Tümünü görüntüle

Waarom koelt mijn koelkast niet (meer)?

Omdat deze vraag heel wat bekijks heeft getrokken op het Engelse antwoordenforum, willen we deze vraag en de bijbehorende meest nuttige antwoorden ook toegankelijk maken voor de Nederlandse iFixit-gemeenschap:

Wij bezitten al 6 jaar een koelkast van LG, met 3 deuren en een ingebouwde waterdispenser. Ons vriescompartiment heeft het helaas begeven en sindsdien gebruiken we die dan ook niet meer. De koelkast zelf werkte wel, tot ongeveer 2 weken geleden, toen we ontdekten dat de koelkast eigenlijk net zo warm was als de kamertemperatuur. Daarom vragen we ons af wat we kunnen doen om de koelkast weer een koelkast te maken, die koud blijft en onze spullen koelt? Omdat we liever geen $100 aan een reparateur uitgeven, vragen we ons af of er een doe-het-zelf-handleiding of -oplossing is waarmee we onze problemen kunnen verhelpen?

Yanıtlandı! Cevabı görüntüle Ben de bu sorunu yaşıyorum

Bu iyi bir soru mu?

Puan 0
Yorum Ekle

1 Cevap

Filtre ölçütü:
Seçilen Çözüm

De volgende mogelijkheden zijn voorgesteld als mogelijke oplossingen voor dit specifieke probleem:

De condensatorspoelen zijn vies

Als de koelkast niet voldoende koelt, kan het zijn dat de condensatorspoelen vies zijn. De condensator lijkt op een radiator en moet relatief schoon zijn om de warmte die uit de binnenkant van de koelkast is verwijderd weg te voeren. Des te viezer de condensatoren zijn, des te meer moeite zal de koelkast hebben om deze warmte weg te voeren, waardoor de koelkast dus steeds inefficiënter wordt en dus harder moet werken om de koelkast in dezelfde mate te koelen. Als de spoelen goed vies zijn, zal de koelkast nooit koud genoeg worden om de binnenkant van de koelkast voldoende te koelen.

Ventilatormotor van de verdamper

Als de koelkast niet voldoende koelt, kan het zijn dat de motor van de ventilator van de verdamper niet goed werkt. Iedere koelkast bevat een set aan spoelen die samen een verdamper vormen. De koelkast bevat een of meerdere ventilatormotoren bij de verdamper, afhankelijk van het model en de locatie van de verdamper. De ventilatoren bij de verdamper zorgen ervoor dat de lucht eerst door de spoelen van de verdamper wordt gevoerd voordat de koude lucht de koelkast en de vriezer bereikt. Als de ventilator niet goed werkt, zal er dus geen koude lucht in de koelkast en vriezer komen, maar in plaats daarvan warme(re) lucht die de koelkast niet voldoende zal koelen. Als de koelkast slechts een ventilatormotor bevat, zal deze zich waarschijnlijkbij de vriezer bevinden.

Ventilatormotor van de condensator

Als de koelkast niet koud genoeg is, kan het zijn dat de ventilatormotor van de condensator niet goed meer werkt. Dit kan liggen aan iets dat vast is komen te zitten in een van de bladen van de ventilatormotor of doordat de motor zelf kapot is. De ventilator zorgt dat er lucht langs de condensatorspoelen wordt gevoerd zodat deze gekoeld worden. De ventilatormotor van de condensator bevindt zich aan de achterkant onder de koelkast. Trek de koelkast van de muur weg en verwijder het toegangspaneel om toegang te krijgen tot dit onderdeel.

Startrelais

Als de koelkast niet koud genoeg is, kan het zijn dat het startrelais defect is. Het startrelais is een klein apparaat dat aan de zijkant van de compressor bevestigd is. Het levert de stroom aan de “run-” en de start-spoel voor een heel korte tijd bij het opstarten om de compressor aan de praat te krijgen. Als het startrelais defect is, kan het zijn dat de compressor telkens uitvalt of helemaal niet meer aangaat. In beide gevallen zal de koelkast niet koud genoeg worden. Indien het startrelais kapot is, zul je deze moeten vervangen.

Thermostaat ten behoeve van temperatuurcontrole

Als de koelkast niet koud genoeg wordt, kan het zijn dat de thermostaat ten behoeve van de temperatuurregulatie kapot is gegaan. De thermostaat zorgt dat de stroom richting de compressor, de ventilator van de verdamper en de ventilator van de condensator loopt. Check, als de ventilatoren van het koelsysteem en de compressor normaal lijken te werken, maar de koelkast of vriezer koelt niet goed (genoeg), of er een blokkade van de luchtstromen is of dat er een probleem is met het ontdooisysteem.

Startcondensator

Als de koelkast niet voldoende koelt, kan het zijn dat de compressor te veel moeite heeft met opstarten. De startcondensator dient als een batterij die de compressor een kleine boost geeft bij het opstarten. Als de startcondensator versleten is of niet goed werkt, is de compressor waarschijnlijk niet in staat op te starten en zich zo vaak in te schakelen als nodig is om de koelkast te koelen. Test de startcondensator eerst met een capacitantiemeter. Als de startcondensator kapot is, zul je deze moeten vervangen.

Temperatuurgevoelig weerstandselement

Als de koelkast niet koud genoeg is, kan het zijn dat het temperatuurgevoelige weerstandselement defect is. Dit is een sensor die de temperatuur van de lucht meet. Het element is verbonden met het controlebord. Als dit onderdeel kapot is, kan het zijn dat je koelkast helemaal niet koelt of juist constant aan het koelen is.

Het temperatuur controlebord

Als de koelkast niet voldoende koelt, kan het zijn dat het temperatuur controlebord defect is. Dit controlebord zorgt voor de aandrijving van de ventilatormotoren en de compressor. Deze borden worden vaak verkeerd gediagnosticeerd. Check daarom eerst alle andere onderdelen om zeker te weten dat specifiek dit onderdeel het probleem veroorzaakt.

Compressor

Als de koelkast niet voldoende koelt, kan het zijn dat de compressor defect is. De compressor is de motor die het koelmiddel onder druk houdt en door de verdamper- en condensatorspoelen laat circuleren. De kans is groot dat, als de compressor kapot is, er nog een aantal andere onderdelen ook kapot is. Als je zeker weet dat de compressor kapot is, zul je deze door een geautoriseerd reparateur moeten laten vervangen.

Hoofdcontrolebord

Als de koelkast niet voldoende koelt, kan het zijn dat het hoofdcontrolebord kapot is. Dit probleem komt echter niet veel voor. Check daarom altijd eerst het ontdooisysteem, de ventilatoren en het controlebord van de ventilatoren.

UPDATE 07/13/19

Dank aan gebruiker LKT voor het delen van de volgende informatie:

Een ‘‘‘representatieve rechtszaak’’’ claimt dat er een “latent defect” in de lineaire compressors van LG zit dat ertoe leidt dat deze compressors vroegtijdig defect raken. “Ondanks dat LG op de hoogte is van het latente compressor defect, heeft LG ervoor gekozen de koelkasten te verkopen zonder haar klanten op het potentiële probleem te wijzen.”

https://www.girardsharp.com/work-pending...

Check ook de LG Koelkasten-pagina voor mogelijke updates.

Bu yanıt yardımcı oldu mu?

Puan 1
Yorum Ekle

Yanıtını ekle

Manusje van Alles sonsuza kadar minnettar olacak.
İstatistikleri Görüntüle:

Son 24 Saat: 1

Son 7 gün: 4

Son 30 gün: 9

Her zaman: 205