Ana içeriğe geç

Apple's 2016 revision to their laptop lineup targeted at professional users. Features a 15-inch, 2880-by-1800 Retina display, quad-core Intel Core i7, 256 GB / 512 GB /1 TB / 2TB storage options, 16 GB RAM, and a keyboard equipped with a Touch Bar. Released November 2016. Features Model A1707.

266 Soru Tümünü görüntüle

heatpipe outgoing & incoming air on hwmonitor is 128 degrees

Hello this is Emre - Apple Technical Service owner,

I have my wife's A1707 macbook pro and ordered a battery 3 days ago. Changed it very well (I don't think that I have destroyed anywhere that time) but then I realised that macbook started to work so slow and did diagnostic and gave me PFM006 & PPN001 as everyone gets. But this didnt mean anything for me. So kept searching and found your video on youtube which shows kindly similiar problem. I have made an external mac os, run the hwmonitor and found only heatpipe incoming and outgoing air is around 128 degress. There is no damage on the card when I checked. I checked the trackpad and saw nothing there. Maybe Im missing of course something but really I couldn't find anywhere to look and Im totally new on macbooks. And the fans goes to the highest speed when mac os starts loading. No CPpu heating on hwmonitor too. Only heatpipe outgoing and incoming airs are so high.

Anyone can show me a way for this?

Thank you in advance

Emre

Edit: I have checked the new battery with coconut app and shows good for the battery too.

Edit 2: Board has been tried with screen connector and trackpad connector plugged off and the result was same for both. And also Battery removed and same result. I have checked the voltages on R5390 and R5391 both have 3.3volts on their "1" pads.

Edit 3: I have took out U5850 & U5800 and desoldered them but nothing changed.

Edit4: Checked the voltages on U5820, getting 3.3v on 1,4 and 6 legs

Block Image

Block Image

Block Image

Block Image

EDIT: And I just realised that kenel_task use 500% of the cpu

Update (05/09/2022)

Hello again @danj ,

I have changed the battery but same problem is keep going on. I have turned the pc on waited a bit and here are the screenshots of TG Pro, Activity Monitor & HWMonitor.

Do you suggest anything else for me to look? Or where do I need to start?

Thank you

Emre

Block Image

Block Image

Block Image

Update (05/09/2022)

Hi @danj

Please forget about my all posts. I have found the problem on trackpad. I think I have ripped off some components from trackpad while I was taking out the battery. I didnt think that there is a problem as system has detected the trackpad.

But as you can see I have circled the missing components on photo. I dont have any similiar trackpad in the shop so I cant even know what they are. And I think there is no schematics for trackpads.

So is there any possibility if you have the san trackpad for A1707 can you measure the missing parts and let me know what they are and is there any possibility to send me a deeper photo for those 4 areas to check if there is anything else wrong?

I think I have ripped off the sensor from there and I think I found it luckily but I dont know if it is right one so just for the way to put it back and check if it is the right part that I ripped off I need those deeper photos.

I know you are busy enough but will be so glad if you can help me with these.

Thank you

Block Image

Block Image

Block Image

Update (05/10/2022)

Hello @flannelist yes just found out that it is a tmp421 sensor I knocked off. I have done the missing pads and thank you very much for your effort to help me. I have lots of boards of different types of macbooks and imacs. I hope one of them may have it on themselves. The other missing ones are capacitors so I wont be worrying about them. All I need is to find this sensor on other boards now.

Block Image

Yanıtlandı! Cevabı görüntüle Ben de bu sorunu yaşıyorum

Bu iyi bir soru mu?

Puan 0
6 Yorum

Lets get a better view of the thermals, install this great app TG Pro it will allow you to see more clearly what's happening. adjust the main window so all of the sensors are visible (not needing to slide the window) and take a snapshot and post it here for us to see Adding images to an existing question

tarafından

Photos has been added Dan

tarafından

@metech - I'm confused?? I was expecting a snapshot of ALL of the sensors not the diagnostic bar. Let me be clearer open the application fully so the who screen is now showing it not take a full screen snapshot so every horizontal bar is visible. You may need to slide the slider down to get the ones at the bottom.

tarafından

@danj Just sorted it I did uploaded but had a problem I think. Just added that photo too

tarafından

1 tane daha yorum göster

Yorum Ekle

2 Cevap

Filtre ölçütü:
Seçilen Çözüm

@metech - OK, so it appears the thermal sensors are all working (was there one or two more under the last visible SSD sensor??)

I'm thinking your battery is defective! It has both current and thermal sensors which maybe failing. PFM006 is a sensor failure we've ruled out the thermal sensors which you have shown in the snapshot.

I would contact the battery seller to get a new one.

Bu yanıt yardımcı oldu mu?

Puan 1

6 Yorum:

Thank you very much. Doing it right now

tarafından

@metech - Happy to hear you where able to isolate the issue down to your trackpad. Sorry, I don't have one to dissect to figure out what the values are.

tarafından

@metech I don't have one for an A1707, but I do have one for an A1706, I know they are not the same size, but it would not surprise me if the circuitry were the same/similar. I can check and see when I get home. Mostly posting this so I don't forget.

tarafından

@flannelist you are a star I hope it works. Thank you very much 🙏

tarafından

@metech Sorry for the delay. Totally forgot last night, but remembered this morning. Looks like the layout is a bit different on the 13" model. Uses the same chip, but components are not in the same place. I have been meaning to do some mapping on it anyways (which is why I have one laying around), I'm on phone duty for a project at work this morning which has yielded shockingly few phone calls, so I will see if i can find some data sheets and come up with a theory. The pics you uploaded though, certainly look like something could have been knocked off.

tarafından

1 tane daha yorum göster

Yorum Ekle
En Yararlı Yanıt

SO. After my last comment. I managed to find the thing I think you knocked off, it's just in a different section of the PCB on the 13" model. It IS in fact a temp sensor. And even if you cannot find it, should be something you could get easily from an electronics vendor, though it looks like there are some missing pads on yours, so you may have to make some jumpers to get it to work. But. The missing chip, which is present on my A1706 is a Texas Instruments TMP421. Here is the picture of the chip on the trackpad I have. Looks identical to an item that's missing in your second picture.

I suspect the orientation would be the same, given the surrounding components look identical. Sorry about image quality. I don't have a scope at work so this is just off my phone. But hopefully this is good enough to get you what you need.

Block Image

Bu yanıt yardımcı oldu mu?

Puan 3

2 Yorum:

When I checked Texas Instrument website there are 2 different types of tmp421 I think what we need is SOT-23 one not DSBGA. And as Im not surprised we dont have anywhere who sells these sensors in Turkey :) I need to order them from Aliexpress again.

tarafından

Ouch. I would check on any iMac displays you have laying around, if any. It looks like they were commonly used on the TCON boards for a bunch of iMac models.

I also found there were supposed to be some of these on the 820-00875 board (that would be a 2016 13" Pro, with function keys), both for WiFi temp sensor and for Thunderbolt temp sensor, but it looks like they didn't make it to the final version of the board.

tarafından

Yorum Ekle

Yanıtını ekle

Aydoğan Emre GÖKTEPE sonsuza kadar minnettar olacak.
İstatistikleri Görüntüle:

Son 24 Saat: 2

Son 7 gün: 3

Son 30 gün: 17

Her zaman: 485